Bli kvitt ovälkommen mossa
Bladmossor, nålfruktsmossor samt levermossor tillhör en kategori växter som vanligen går under det bredare samlingsnamnet “mossa”. Mossor har funnits på jorden i 450 miljoner år och de tre olika divisionerna är till utseendet lika varandra, men är egentligen inte så väldigt nära besläktade med varandra som man tidigare har antagit.
Mossor är till utseendet vanligen gröna och har inget rotsystem. Det gör det möjligt för mossa att växa på exempelvis stenar i skogen, och man kan notera avsaknaden av rotsystem när man lyfter på mossan som då lätt kommer av det släta underlaget. Somliga mossor är förankrade med underlaget genom rotliknande utskott, men de är i regel inte alls lika stabila som riktiga rötter.
Vidare har mossa bladliknande utskott från en kort stam och ges sin näring från bland annat nederbörd samt fukt i luften. Det är således via bladen, vilka har konstant vidgade porer, som vatten med löst näring tas upp.
Mossa trivs att gro på fuktiga, skuggiga platser där marken gärna är för sur för att gräs inte ska vilja växa. I en väldränerad, välgödslad gräsmatta är gräset betydligt mer resistent än mossa. Det är när någon eller några parametrar inte håller måttet – exempelvis vid näringsfattig jord eller fukt samt övervattning som mossan klarar sig bättre än gräset.
Då och då är det enkelt att blanda samman mossa med lavar, då de till utseendet kan vara lika varandra. Lavar är en symbios mellan en svamp och en alg. Deras sätt att växa skiljer sig avsevärt från det hos mossor – de tycker om att växa på torra samt soliga stälen. Lavar är oftast grå eller grönaktiga till färgen och vanligen plattare än mossa.
Ett problem gällande mossa är när det börjar gro på taket. Mossa trivs bra på tak bestående av tegel, eternit samt skiffer, men växer även gärna över underlag av betong samt asfalt. Mossa begränsar fukt och växer in under takpannorna vilket kan resultera i att de går sönder när det blir vinter och kyligt. Om man har mossa på taket så får man nästan räkna med att man bör avverka den manuellt en regnfattig dag. Att använda järnsulfat på takpannor kan leda till att pannorna missfärgas.
Många tycker illa om att ha mossa i sin gräsmatta och ser det som ett frekvent problem. Att det växer mossa istället för gräs beror på att gräsmattan inte är en tillräckligt optimal växtplats för gräs. Ofta krävs en bättre dränering, men dessutom gödsel och då och då också kalk för att neutralisera en sur jord. Klicka Här och nu för mer detaljer
Om man vill ta bort mossan är det viktigt att göra förutsättningarna så bra som möjligt för gräs att gro där. Man kan också ta assistans av mossa gti eller järnsulfat, som det egentligen är, i samband med att man gödslar. Det är dock ett bekämpningsmedel och bör hanteras mycket varsamt. Det är relevant att man kombinerar borttagningen av mossan med gödsling av gräsmattan eftersom det kommer att ge gräset en skjuts i sin tillväxt, vilket i sin tur kommer att hindra att mossan snart kommer åter.
Man kan även använda mycket klen lösning av Fulstopp, spädning 550 ggr av Fulstopp Koncentrat. Du läste rätt – 1 liter ger 550 liter. Dessutom försvinner samtliga virus, svampar som antraknos med mera. Äger Du egen golfbana så är detta tricket, i det närmaste okänt i sverige, man lägger ner arbete för hundratusentals kronor när man kan koppla sprutvagnen och fixa det hela på ett kick. Det är bensaltensiden i Fulstopp som gör jobbet, gräsmattan blir desinficerad och samtliga virus dör på fläcken.
Man bör dock inte vara rädd för att mossa växer i gräsmattan, på vissa ställen är det helt enkelt mer naturligt för mossor att växa än gräs och det kan då bli mycket vackra inslag i ens trädgård.