En jämförelse mellan mossor och lavar
Mossor och lavar är stundtals mycket lika varandra till utseendet och kan växa ihop, men där tar förmodligen också de största likheterna slut. Det rör sig om distinkt annorlunda växter, mossor äger bladliknande utskott med porer för vatten och näring medan lavar är smbioser mellan en svamp och en alg eller en cyanobakterie.
Mossa är evolutionärt gamla växter – runt 450 miljoner år gamla. De gillar att växa där det finns fukt och skugga, d.v.s. gärna i skogar. De kan även växa sig kraftiga på mindre organiska material så som eternit, tegel, asfalt, betong och skiffer – kort och gott på hustak.
Den vanligaste anledningen till att mossa börjar gro över taket är att det är överskuggat av träd som i tid och otid tappar grenar, blad och dessutom mossporer på taket. Detta utgör en grund för att mossan ska börja ta fart. Mossa suger upp vatten genom ständigt öppna porer i sina vanligtvis gröna, bladliknande utskott.
Med tanke på att fukten stannar kvar i mossan och mossan gärna växer in i fogar och kanter på taket leder det till att takpannorna kan spricka när vintern tågar in och mossan utsätts för minusgrader. Således är det betydelsefullt att inte låta mossa gro. Ett gammalt knep för att hålla taken mossfria är att spänna upp en tunn koppartråd längs taknocken. När det regnar kommer det fällas ut joner från koppartråden och det åstadkommer att mossan inte trivs och för den skull inte börjar expandera.
Det finns i dagsläget inget bra sätt att bli av med mossa som redan har börjat expandera på taket. Det bästa sättet är att undanröja mossan för hand, men det är ett någorlunda enformigt och farligt arbete, beroende på hur taket ser ut. Det bästa sättet att bli kvitt mossan är att utrusta sig med en helt vanlig färgskrapa. En del arter av mossa är dock svårare att skrapa undan än andra, men det kräver i stort endast en aning mer kraft samt envishet.
Mossa i gräsmattan är ett annat vanligt förekommande besvär. Att mossa fått övertaget beror nästan varje gång på att det är surt, näringsfattigt och/eller bristfällig dränering. Om man vill få en mossfri gräsmatta är det dessa tre saker som är viktiga att ordna innan man sprider ut bekämpningsmedel så som järnsulfat och mossa gti. Dessa preparat rekommenderas inte till mossbekämpning på hustak eftersom de missfärgar pannorna. Klicka Här för mer tips
Lavar är som bekant en symbios mellan två organismer. De trivs där det är ljust och torrt. En del arter trivs på stenar och ger ifrån sig då ämnen som bryter ner stenen och frigör mineraler som laven kan suga upp. Lavar är ofta grå till färgen, men det finns många undantag. Lavar tar upp sin näring genom nederbörd och är vanligtvis väldigt känsliga för luftföroreningar.
De vanligaste lavarna är renlav och islandslav. Lavar har flera användningsområden, till exempel finns det traditioner som påbjuder nyttjande av lav i brödbakning och islandslav kan man med fördel göra sallad på. Annars kan man använda olika lavar för att växtfärga bland annat garn. Flera lavar skänker olika nyanser av beige och grön, men exempelvis stenlav ger en mustig och elegant rödbrun färg.
Mossor och lavar är alltså inte så lika som man eventuellt kan tro! Borttagning sker enklast med hjälp av Fulstopp
.